Uusimmat löydöt ja tapahtumat

Jo aiemmin löytämäni hiidenkirnu rykelmän lisäksi, löysin viikoilla 39 ja 40 Pohjois-Kivikosta useita uusia mahdollisia hiidenkirnuja ja nuorin lapsistamme, Joona 7v. innostui hiidenkirnuista niin paljon että hänenkin oli päästävä mukaan kaivuu hommiin.

Joonan kanssa kävimme hieman avaamassa yhtä näistä uusista kirnuista ja poika oli todella innokas kaivaja. Reilun tunnin aikana saimme kaivettua sen verran paljon että ei jäänyt epäilystäkään siitä että kyseessä ei olisi hiidenkirnu. Tämäkin kohde on ilmoitettu geologille ja nyt odotellaan että hän kävisi paikanpäällä. Tarkoitus olisi kuitenkin päästä jatkamaan kaivamista vielä ennen maan jäätymistä mutta kuitenkin vasta kun ykköskirnut on putsattu kokonaan.



30.10.2010
Kävin poikien kanssa taas hieman kaivamassa hiidenkirnua, kirnun syvyys kaaren yläreunasta tällä hetkellä n. 150 cm. Hetken jo luulin että pohja olisi saavutettu kun törmäsin kovaan kerrostumaan, mutta kyse oli kuitenkin jonkinlaisesta sedimenttikerroksesta jota ei meinannut saada rikki mukana olevilla välineillä. Lopulta kun sen sai puhkaistua niin alla oli taas pehmeämpää maa-ainesta.
 Tämä kova n. 10cm sedimenttikerros teki hommasta kuitenkin niin vaikean ja isot kivet reunalla niin vaarallisen, että päätin olla tällä kertaa jatkamatta kaivuuta. Isot kivet täytyy jollain konstilla saada siirettyksi kauemmas ennen kuin uskaltaa jatkaa kaivamista.


Toistaiseksi tämä hiidenkirnu saa olla rauhassa. Käyn lähipäivinä geologin kanssa paikan päällä arvioimassa tilanteen ja sitten vasta mietin millä aikataululla edetään.


7.11.2010
Teimme Jouko Malisen ja Geologi Antti Sallan kanssa ns. geokierroksen Kivikon metsään. Katsastimme joitakin löytämiämme kohteita ja niitähän olikin aika monta. Rantakirnuja, hiidenkirnuja, nupukalliota jne...
 Jouko oli löytänyt tutkakallion läheltä tämän kuvassa olevan mukavan näköisen pikkukirnun. Tästä suuntasimme ilmavalvontatutka raijan muistokirjoitukselle (kuva etusivulla) joka paljastettiin 25.4.1997 Ilmapuolustuksen kiltojen toimesta.
Tutkakalliolta jatkoimme matkaa isojen kirnujen lähettyville, sivun alussakin mainitulle kirnulle. Tällä "geopisteellä" Antti osasi kertoa että kova kerrostuma kirnussa ei ollut sedimenttikerros kuten olin epäillyt, vaan että kyse olisi pikemminkin moreenikerroksesta ja se taas viittaisi siihen, että hiidenkirnu olisi syntynyt jo ennen viimeisintä jääkautta.

Seuraavaksi suuntasimme Joukon ja minun avaamille hiidenkirnuille (katso: Monttu auki), matkalla katsastimme vielä yhden silokallion ja muutaman mahdollisen railo- ja rantakirnun, näistä kuvia myöhemmin.
 Antti (geologi) koki aikamoisen yllätyksen alueen koon ja hiidenkirnujen määrän suhteen! Eri kokoisia ja muotoisia hiidenkirnuja on 17 kpl. joista suurin "Monttu" on vielä suurten kivien täyttämä eikä sen syvyydestä voi vielä sanoa mitään, leveyttä "Montulla" on kivien kohdalla n. 1 x 1.5metriä.


9.11.2010
Jälleen uusi hiidenkirnu löytö.
Pohjois-Kivikosta, läheltä ruutikujaa löysin jälleen useita (4-5) mahdollisia hiidenkirnuja. Näistä tällä hetkellä syvin, on yläreunasta mitattuna lähes kaksimetriä syvä, etusivulta avoin ja lähes pyöreän muotoinen. Seiniltään hiidenkirnu on jo hieman rapautunut, joten sen kunto ei ehkä ole mitä mainioin. Vieressä oleva mahdollinen hiidenkirnu on halkaisijaltaan n.1.5metriä, tosin varmuutta siitä onko tässäkin kyse hiidenkirnusta vaiko vain aihiosta ei vielä ole. Muut löydöt ovat hieman pienempiä, 40-60cm halkaisijaltaa eikä näistäkään täyttä varmuutta ole, mutta lähipäivät näyttääsen mitä niistä mahdollisesti vielä löytyy.




10.11.2010
Kävin tässä hieman kaivamassa tätä syvintä löytöä ja se osoittautui hieman epätäydelliseksi hiidenkirnuksi, jonka pohja ei olekaan kuppimainen vaan, reunoilta hieman kupera ja sen keskellä on jonkinlainen "ränni". Pohjaa voisi kuvailla melkein pakaroiksi. Toisaalta se on hyvinkin hiidenkirnumainen joten voisin olettaa että jossakin vaiheessa kirnun muodostumista, jotakin on mennyt pieleen...


Uusimpien hiidenkirnu löytöjen pohjalta voitaneen olettaa että Pohjois-Kivikossa on kymmenittäin hiidenkirnuja. Varsinainen hiidenkirnujen puisto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti